Γυναικείος Ενδυματολογικός Τύπος «Πόλκα – Φούστα»

ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ & ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ

Παραδοσιακές ενδυμασίες αυτού του ενδυματολογικού τύπου συναντάμε κυρίως στα νησιά του Β.Α Αιγαίου και των Κυκλάδων γύρω στα 1850 ενώ με κάποιες παραλλαγές σε σχεδία, χρώματα και υφάσματα φορέθηκαν μεταγενέστερα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Κύρια ενδυματολογική επιρροή τους αποτελούν τα παράλια της Μ. Ασίας με χαρακτηριστική μορφή αυτή της Ερυθραίας.

Ο ενδυματολογικός τύπος της γυναίκειας ενδυμασίας πόλκα (σακάκι- ζακέτα) – φούστα (ή μισοφούστανο) εξαπλώθηκε άμεσα και διαμόρφωσε ενδυματολογικά αρκετά νησιά όπως Ικαρία, Λέσβο, Σαμοθράκη, καθώς επίσης και τα νησιά των Κυκλάδων όπως Πάρο, Νάξο, Κύθνο σε συνδυασμό με την επιρροή των Ενετών και των Φράγκων. Μετέπειτα αυτός ο ενδυματολογικός τύπος διαμόρφωσε όλη την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Το «πορκάκι» ή «πολκάκι» είναι ένα είδος ζακέτας- σακάκι που κουμπώνει μπροστά και σπάνια πίσω, ενώ η φούστα ή «μισοφούστανο» είχε φάρδος αρκετών μέτρων. Οι καθημερινές ή προγενέστερες πόλκες – φούστες ήταν βαμβακερές ή μάλλινες υφασμένες στον αργαλειό, μονόχρωμα ή αραδωτά (με γραμμώσεις-ρίγες) σε σκούρα – μουντά κυρίως χρώματα ή αποχρώσεις. Τα συναντάμε σε χωρικές κυρίως περιοχές, σε χρωματικό συνδυασμό συνήθως της πόλκας με τη φούστα, με ή χωρίς βολάν στο κάτω μέρος της.

Οι γιορτινές ή μεταγενέστερες πόλκες -φούστες ήταν φτιαγμένες από λεπτά φίνα αγοραστά υφάσματα (μετάξι, μπρογκάρ) σε πιο χαρούμενα χρώματα και χωρίς απαραίτητο χρωματικό συνδυασμό μεταξύ τους, ενώ το βολάν στις φούστες στο κάτω μέρος της δεν το συναντάμε συχνά. Στα διάφορα μέρη που εξαπλώθηκε αυτός ο ενδυματολογικός τύπος είτε διατήρησε την ονομασία του(πόλκα –φούστα) ή δόθηκε εκ νέου ονομασία π.χ. «σάκος – βέστα», στη Δρυοπίδα της Κύθνου.

Ο μεταγενέστερος αυτός τύπος επικράτησε αργότερα με την ονομασία «Ενδυμασίες Αστικού Τύπου Πόλκας – Φούστας».

Δείτε παρακάτω όλες τις ενδυμασίες αυτού του τύπου: