Blog

Ενδυματολογική Έρευνα: Δάνεια & Επιρροές

Συχνά ακούγονται πληροφορίες και εθνολογικά τεκμήρια σχετικά με την «προέλευση» ενός είδους ενδυμασίας. Συνήθως, οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις βασίζονται σε καθαρά εθνολογικά, ιστορικά και κοινωνιολογικά δεδομένα. Λιγότερες φορές βασίζονται σε λαογραφικά στοιχεία και σχεδόν ποτέ σε ενδυματολογικά στοιχεία, παρόλο που αναφερόμαστε στις ενδυμασίες των ανθρώπων.

Ενδυματολογική Μελέτη πριν την κατασκευή

Ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών φορέων εντός και εκτός Ελλάδος δραστηριοποιούνται στο χώρο της παράδοσης προσπαθώντας να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες τα ήθη και τα έθιμα, τραγούδια, χορούς και δρώμενα που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο.

Ενδυματολογικές συνήθειες: τότε και τώρα

Η χρήση κάθε είδους ενδύματος από τα προϊστορικά χρόνια προοριζόταν κυρίως για την προστασία του σώματος από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και γενικότερα το περιβάλλον.

Γυναικείος Ποδόγυρος: Συμβολισμός ή Λειτουργικότητα;

Στις περισσότερες ελληνικές –γυναικείες κυρίως– ενδυμασίες συναντάμε εντυπωσιακούς ποδόγυρους κυρίως στα τελειώματα των εσωτερικών πουκαμίσων αλλά και των φορεμάτων ή πανωφοριών.

Ενδυματολογικός Σχεδιασμός μιας Εκδήλωσης – Ενδύματα & Σύμβολα

Αυτό που αρχικά χρειάζεται να διασαφηνιστεί είναι ότι μια οργανωμένη εκδήλωση στις μέρες μας είναι μια συμφωνία στο χρόνο και στο χώρο οπού απουσιάζει κατά μεγάλο ποσοστό η αυθόρμητη εκδήλωση όλων των συμμετεχόντων σε αυτή.

Παραδοσιακή ενδυμασία ή στολή;

Όταν αναφερόμαστε στις παραδοσιακές ενδυμασίες εννοούμε ενδύματα που φοριόντουσαν μια παλαιότερη εποχή, από καθημερινούς ανθρώπους, σαν κι εμάς.