Ενδυματολογική Μελέτη πριν την κατασκευή

Ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών φορέων εντός και εκτός Ελλάδος δραστηριοποιούνται στο χώρο της παράδοσης προσπαθώντας να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες τα ήθη και τα έθιμα, τραγούδια, χορούς και δρώμενα που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο.

Το πλήθος των εκδηλώσεων και των δράσεων είναι αυτό που οδηγεί τις περισσότερες φορές στην ανάγκη κατασκευής τοπικών ή και άλλων παραδοσιακών ενδυμασιών ώστε να καλύπτουν επαρκώς και ολοκληρωμένα κάθε παρουσίαση τους .
Πρώτο μέλημα όλων είναι να βρουν τους αντίστοιχους πόρους ή το χρηματοδότη ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια ποιοτική κατασκευή παραδοσιακών ενδυμασιών ώστε να «απαλλαχτούν» μια και καλή από το δαιδαλώδες κομμάτι της ενδυματολογικής κάλυψης…

Πως όμως θα φτάσουμε εκεί αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνουμε?

Πως θα επιλέξουμε ποια ενδυματολογική περιοχή θα κατασκευάσουμε ?

Πως ξέρουμε ότι αυτό που θα κατασκευάσουμε θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες μας και δεν θα χρειάζεται και πάλι να ψαχθούμε από την αρχή έχοντας δαπανήσει χρόνο και πόρους?

Και όταν τελικά καταλήξουμε πως θα είμαστε σίγουροι ότι κάθε νέο μέλος που θα έρθει στο μέλλον θα μπορεί να φοράει από τα ρούχα που θα κατασκευάσουμε?

Τα ερωτήματα είναι αυτά και άλλα πολλά και η απάντηση είναι μια αρχικά για όλες τις πιθανές αναρωτήσεις…

Χρειάζεται ενδυματολογική μελέτη πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

 

 

Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δεδομένα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον φορέα μας.

Οι ηλικίες και το φύλο των ατόμων που έχουμε κυρίως ως δυναμικό, η συμμέτοχη αυτών στις παρουσιάσεις του φορέα, οι χορευτικές ή ενδυματολογικές περιοχές που ο φορέας συνήθως παρουσιάζει, το πλήθος και το είδος αυτών των παρουσιάσεων και πολλά άλλα στοιχεία που με την συμβολή ενός επαγγελματία στο χώρο της κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών θα αναλυθούν σωστά και θα μας οδηγήσουν σε ασφαλείς και στοχευόμενες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα μας γλιτώσουν από πολλά αχρείαστα έξοδα.

Βασικός πυλώνας της απόφασης της κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών είναι η επιλογή του σωστού επαγγελματία. Η κατάρτιση του, η πολύχρονη εμπειρία του και τα δείγματα της δουλείας και των συνεργασιών του είναι απαραίτητα και στην αρχή της λίστας των προϋποθέσεων σας.

Όμως σκεφτείτε ότι αυτό δεν εξασφαλίζει σε κανένα φορέα την σωστή και ορθή απόφαση του τι, πως και πότε θα κατασκευάσετε τα δικά σας παραδοσιακά ενδύματα. Η ορθή επιλογή ενός επαγγελματία που βλέπει το μέλλον του φορέα σας και όχι το στενό παρόν του, θα λύσει πιθανά μελλοντικά προβλήματα που θα κληθείτε αύριο εσείς να διαχειριστείτε .
Τα πατρόν και το μεγεθολόγιο που χρησιμοποιεί, οι τεχνοτροπίες και τα υφάσματα που θα σας προτείνει, η γραμμή συντήρησης και ο τρόπος φύλαξης, έκτακτος και τακτικός και άλλες παραμέτρους που συστήνει είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να υπάρχουν στον επαγγελματία της επιλογής σας.

Σπουδαίο κομμάτι που θα πρέπει να απαντήσετε πριν απευθυνθείτε σε χορηγούς και επαγγελματίες κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών είναι ορθή επιλογή της ενδυματολογικής περιοχής και την ευελιξία που θα σας προσφέρει.
Θέλετε μια ενδυματολογική περιοχή πολύ εξειδικευμένη με το οποία θα μπορείτε να παρουσιάσετε ένα μικρό φάσμα χορών μιας περιοχής ή θέλετε κάτι που να σας δίνει την δυνατότητα να καλύψετε με μικρές παραλλαγές ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών περιοχών και γεωγραφικών διαμερισμάτων? Σε όποια περίπτωση ο μελλοντικός συνεργάτης σας επαγγελματίας, θα πρέπει να σας δώσει με λεπτομέρεια και σαφήνεια όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Τέλος, η χρονική στιγμή της απόφασης έναρξης της κατασκευής είναι σημαντική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αφού συζητηθούν και μελετηθούν διεξοδικά με τον επαγγελματία όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το ζητούμενο σας μπορεί να κατασκευαστεί σε χρόνους που να διασφαλίζουν μεν την ορθή και ολοκληρωμένη κατασκευή τους, αλλά και τις ανάγκες σας έως τότε…

Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε ό,τι μπορεί να σκέφτεστε πριν την κατασκευή των παραδοσιακών ενδυμασιών σας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να πάρετε τη σωστή απόφαση για εσάς και τις ανάγκες σας.