Ενδυματολογικές συνήθειες: τότε και τώρα

Η χρήση κάθε είδους ενδύματος από τα προϊστορικά χρόνια προοριζόταν κυρίως για την προστασία του σώματος από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες και γενικότερα το περιβάλλον.

 

Ενδυματολογικές συνήθειες: τότε και τώρα

Με το πέρασμα των χρόνων τα ενδύματα εξελίχθηκαν σε ενδυματολογικές συνήθειες όπου, πέρα από τον ρόλο της προστασίας, έφεραν και στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου αλλά και τις ευρύτερης κοινωνίας στην οποία άνηκε.

Στην παραδοσιακή κοινωνία τα ρούχα των ανθρώπων είχαν έντονη την διάθεση επικοινωνίας μη λεκτικών μηνυμάτων, μέσω των σχεδίων, των κεντημάτων, των χρωμάτων, των αξεσουάρ αλλά και μέσω του τρόπου που συνδυάζονταν όλα τα παραπάνω.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδυματολογικές επιλογές άλλαζαν ανάλογα με την περίσταση αλλά και την φάση ζωής του ανθρώπου. Υπήρχε ένας βασικός κορμός της ενδυμασίας που είχε επικρατήσει στην μικροκοινωνία στην οποία άνηκε ο εκάστοτε άνθρωπος, όπου κρατιόταν σταθερός. Αυτή η βάση εξαρτιόταν κυρίως από την δομή, την καθημερινότητα και τους κανόνες της κοινωνίας. Ωστόσο, στο σύνολο της ενδυμασίας γινόντουσαν κάποιες αλλαγές –πολλές φορές και ριζικές– ανάλογα με το αν είχε παντρευτεί ή όχι, αν είχε παιδιά ή αν ήταν προχωρημένης ηλικίας, κ.ο.κ. Παράλληλα, άλλαζε και η επισημότητα του ενδύματος ανάλογα με τη περίσταση, δηλαδή άλλη ενδυμασία χρησιμοποιούσαν ως νυφική ή γαμπριάτικη και άλλη σε γιορτές ή πιο καθημερινά. Επιπλέον, στην ενδυμασία τους φαινόταν και η οικονομική κατάσταση ή το αξίωμα που μπορεί να είχε ο άνθρωπος.

Η πιο πάνω παράγραφος γράφτηκε με σκοπό να περιγράψει τις ενδυματολογικές συνήθειες της παραδοσιακής κοινωνίας. Ωστόσο, ακριβώς η ίδια θα μπορούσε να γραφτεί για να περιγράψει και τις ενδυματολογικές συνήθειες σήμερα.

 

 

Με την μόνη διαφορά ότι ο βασικός κορμός κάθε ενδυμασίας δεν ορίζεται μόνο από την μικροκοινωνία στην οποία ανήκουμε αλλά και από εκείνη που θέλουμε να ανήκουμε την εκάστοτε στιγμή. Η μικροκοινωνίες αυτές στις μέρες μας ονομάζονται ενδυματολογικά στυλ όπως boho, country style, rock και πολλά – πολλά άλλα. Φυσικά, διατηρείται ένα βασικό στυλ το οποίο εξαρτάται άμεσα από την μικροκοινωνία που ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας.

Έτσι, βλέπουμε ότι η γενική εικόνα των ενδυματολογικών συνηθειών δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε έως και σήμερα.

Οι άνθρωποι πάντα θα εκφράζονται μέσα από τα ρούχα τους αλλά και θα προσπαθούν να προσαρμόζονται στις κοινωνικές περιστάσεις μέσω αυτών.

Μην διστάσετε να περιηγηθείτε στην Συλλογή Ενδυμασιών μας και να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να αναδείξουμε μαζί την διαχρονικότητα των ενδυμασιών.